12 Mart 2009 Perşembe

MERCİMEK KÖFTESİ


Mecimek köftesi, çay saatlerinin vazgeçilmeyen tarifi. Her yöreye ve her kişiye göre farklı usullerle yapılsada sonuç hep aynı MERCİMEK KÖFTESİ. Bende bugün kendi yaptığım tarifi sizinle paylaşayım istedim. Umarım beğenirsiniz.

  • 1 kase kırmızı mercimek
  • 1 kase köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı kimyon
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze soğan
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 limon

Mercimekleri iyice yıkayıp 2 kase su ile dağılıncaya kadar haşlayalım. Daha sonra tencereyi ocaktan alıp, köftelik bulguru ekleyip karıştıralım. Üzerine kapak kapatıp 15 dakika dinlendirelim. Büyükçe bir karıştırma kabına boşaltıp biraz soğumaya bırakalım. Bu arada kuru soğanımızı soyup küçük küçük doğrayalım. Doğradığımız soğanları sıvı yağda pembeleşene kadar soteleyelim. Sırasıyla domates salçası, biber salçası, pulbiber, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edip karıştıralım. Bir iki dakika kavurduktan sonra içine iki üç çorba kaşığı su ekleyip karıştıralım (salçanın açılmasını sağlıyo). Bu arada ayıklayıp yıkadığımız maydanoz ve taze soğanın yeşil yerlerini ince ince doğrayalım. Karıştırma kabına salçalı harcı ekleyip köfteyi özleşene dek yoğuralım. Doğranmış yeşillikleri de ekleyip bir süre daha yoğuralım. Ceviz iriliğinde parçalar kopartıp köfte şekli verelim. Kıvırcık yada marul yaprakları üzerinde limon dilimleri ile servis yapalım.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: