22 Mart 2009 Pazar

KURU DOLMA ( HALEP )


Güneydoğu anadolunun vazgeçlmez tadı kuru dolma. Şehir şehir, ev ev farklı baharatlarla ve farklı tariflerle yapılan güneydoğunun incisi bir tat. Yaz aylarının en sıcağı temmuz sonlarında hazırladığım patlıcan ve biber kuruları kış aylarında soframızı süslüyor. Eskiden derin dondurucular mı vardı. Kışlıklar hazırlanırken çoğunlukla kurutma yöntemi kullanılırdı. Tabi birde salamura. Bunların tamamı şimdi bir çok kişi için otantik bir tat oldu. Özel türk işi yemekler hazırlayan lokantalardan temin temin edilmeye başladı. Neyse lafı çok uzatmayım da tarife geçeyim.
  • 15 adet biber kurusu
  • 15 adet patlıcan kurusu (halep)
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 kg pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı tuz

Biber ve patlıcan kurularını kaynar suda 5-10 dk kadar haşlayalım ve süzgece alıp soğumaya bırakalım. Bu arada kuru soğanı soyup yemeklik doğrayalım ve bol sıvı yağ ile kavuralım. Kavrulmuş soğanların üzerine salçalarımızı ekleyip karıştıralım. Sırası ile baharatlarımızı ve tuzumuzu da ilave edipkarıştıralım. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleride ekleyipkavurma işlemine devem edelim. Bir su bardağı su ilave edelim, suyunu çeken iç harcımızı ateşten alıp soğumaya bırakalım. İki adet iri domatesi soyup kapak yapmak için geniş geniş keselim. Soğumuş dolmaları sırası ile iç harçla dolduralım, başlarından biraz eksik bırakalımki dolmalar patlamasın. Doldurma işlemi bitince tencereye dizdiğimiz dolmalara kapaklarınıda kapatalım (domatesten olanlarla ) (: Üzerine 1 su bardağı su ekleyip sıvı yağda gezdirdikten sonra kısık ateşte pişirelim. Suyu azaldıkça ara sıra üzerine su gezdirelim ki böylece lapa olmaz.

Afiyet olsun.

1 yorum:

şirin butik dedi ki...

çok leziz görünüyorlar.kuru dolmaya bayılırım.elimde yok ama taze biberlerle bu hevesimi gidereyim diyorum..elinize sağlık.