7 Temmuz 2010 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE

Uzun zamandır paylaşmak istediğim bir tarif içli köfte. Doğrusunu söylemek gerekirse yapıp resimleyelide çok oldu. Malesef yakında ailemize katılacak ufaklığın verdiği geçici rahatsızlıklardan dolayı blogla yeteri kadar ilgilenemiyorum. Tarifler hatta çekilen resimler bile birikti. Umarım kısa zamanda hepsini sizinle paylaşmaya fırsat bulurum... Daha fazla uzatmadan tarifi vermeye geçeyim. Adana yöresine ait haşlama içli köfte

dış hamuru için
  • 500 gr köftelik bulgur
  • 200 gr irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • biber ve domatez salçası
  • yeteri kadar tuz, pul biber

iç harcı için

  • 500 gr kıyma ( yağlı koyun kıyması )
  • 3 adet orta boy soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • biber ve domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz, karabiber, pulbiber, kimyon

Hamuru için yoğurma kabında bulguru soğuk su ile ( üstünü çok aşmayacak şekilde) ıslatalım. Diğer tarafta aynı şekilde irmiğide ıslatalım. Bu arada iç malzemesini pişirmeye başlayalım. Öncelikle kıyma suyunu salıp çekene kadar kavuralım, tereyağını ve yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip kavurmaya devam edelim. Soğanlar iyice kavrulunca sırasıyla salçaları ve baharatları katalım. Bir süre daha kavurduktan sonra maydanoz ve cevizi eklyip beş dk daha kavurup soğumaya bırakalım. Islanan bulgur ve irmiği karıştırıp yoğuralım. Bir süre yoğurduktan sonra salçalar, tuz ve pulbiberi karıştırıp biraz daha yoğuralım. Son olarak unu ekleyip yoğurma işlemine devam edelim. Parçalanmayacak şekle gelince yoğurma işlemini bitirelim. İç harcı tamamen soğuyup donmaya başladığında artık şekil verebiliriz. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım, baş parmağımızı ortasına batırıp diğer parmaklarla dış kısmından çevire çevire inceltelim. İç harcından koyup kapatalım, yuvarlayarak şekil verelim. Malzemeler bitince limonlu kaynayan suda yüzüne çıkana kadar haşlayalım. İçli köftelerimiz servise hazır.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: