19 Nisan 2009 Pazar

ÇİĞ KÖFTE



Yüz yıllar önce rivayeten, İbrahim (a.s) ın ateşe atılması zamanında civarda hiç ateş kalmamasından dolayı Urfalı bir beyin hanımından yemek istemesi üzerine çıkmış bir lezzet. Başta da dediğim gibi bu bir rivayet. Doğrusu ne zaman bulunmuş olursa olsun çok güzel bir tat. Bu arlar etsiz çiğ köfte furyası başladı. Gerçi onun da tadı güzel ama yinede aslının yerini tutmuyor. Bu tarif eşimin tarifi zaten yoğurma işinide o yapıyor, tabi bütün malzemeleri ben hazırladıktan sonra. O nedenlede tarifi verebiliyorum.Neyse uzatmadan tarife geçeyim.

  • 500 gr köftelik bulgur
  • 250 gr yağsız sinirsiz dana eti (çiğ köftelik)
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı kara biber
  • 1 yemek kaşığı isot
  • tuz
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet taze soğan
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • servis için kıvırcık ve limon

Etin varsa sinirleri temizlenip rondoda iyice kıyılır. Ardından soğanlar kıyılır (robotta kıyılırsa suyunu süzmek gerekiyo acı olmaması için). Eti karabiberle ovup kenarda bekletelim. Pul biber ve isotu az suyla ıslatalım. Bu arada bulguru soğan, sarımsak ve tuzla ara sıra elimizi ıslatarak yoğuralım. Salçaları ve biberleri ekleyip bir süre daha yoğuralım. Eti ekleyip yoğurma işine devam edelim. Bulgur yumuşadığı zaman küçük küçük doğradığımız maydanoz ve soğanın yeşil yerlerini köfteye ekleyelim. Son olarak parlak görünmesi için sıvı yağıda üzerinden gezdirip yoğurma işini bitirelim. Hazırladığımız servis tabağının üzerine elimizle sıkarak şekil verdiğimiz köfteleri yerleştirelim. Tercihen ayaranla servis yapalım.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: